Verplicht publicatie van ‘slaperstarieven’ energiecontracten

De energiemarkt moet nog transparanter, vindt Hans de Kok van vergelijkingssite Pricewise. Na het einde van een vaste contractperiode krijgen klanten automatisch stroom en gas tegen ‘slaperstarieven’. Dat zijn de tarieven voor klanten zonder een vast contract. Consumenten worden over de verandering van die energietarieven wel door de leverancier geïnformeerd, maar hebben vaak geen idee hoe die tarieven zich verhouden tot de prijzen die andere leveranciers rekenen. Hierover verscheen vandaag een opiniestuk in Trouw.

Vergelijken minder makkelijk door slaperstarieven

Nu maken energieleveranciers de ‘slaperstarieven’ alleen bekend aan hun eigen klanten. Daar zijn ze dan ook wettelijk toe verplicht. Maar daardoor kunnen consumenten de slaperstarieven niet goed vergelijken met de tarieven van andere leveranciers. Consumenten krijgen zo geen enkel inzicht in welke leveranciers vaak een jaar flink stunten met scherpe tarieven, om in het vervolg hogere tarieven in rekening te brengen.

Jaar- en eindafrekening eenvoudiger maken niet genoeg

Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken. Daarmee doelt hij op de invoering van het ‘aanbod op maat’, waarmee de consument meer inzicht heeft in de voorwaarden van contracten en de kosten van het energieverbruik. De volgende stap van de ACM is om ervoor te zorgen dat de jaar- en eindafrekeningen eenvoudiger te begrijpen zijn. Maar hiermee is de energiemarkt volgens Pricewise nog niet transparant genoeg. Ruim de helft van de Nederlandse consumenten is nog nooit overgestapt naar een andere leverancier. Miljoenen Nederlanders betalen dan ook ongemerkt een zogenoemd ‘slaperstarief’ aan hun energieleverancier. Het is alleen maar logisch om deze tarieven voor iedereen inzichtelijk te maken.

http://www.pricewise.nl/energie/energie-vergelijken/