Is LED beter of toch TL?

Led of TL verlichting

Als ik in contact kom met geïnteresseerden en het gaat over energiebesparing op de verlichting dan merk ik dat men direct denkt aan LED-verlichting als de meest zuinige oplossing. TL wordt vaak als ouderwets en niet zuinig ervaren. Dat beeld klopt niet, want de nieuwe T5 TL is namelijk in heel veel gevallen een beter alternatief dan LED-verlichting. Dus led of tl verlichting, laten we eens kijken naar de verschillen.

We spreken hier dus specifiek over:

 • Het vervangen van de oude T8 TL-buizen in uw armaturen door ofwel Led buizen, ofwel door een adapter met een T5 TL buis.
 • Het vervangen van een compleet T8 TL armatuur door een compleet T5 Armatuur of door een compleet LED armatuur of paneel.

Belangrijk om te weten:

 • LED is aan een inhaalrace bezig. De belangrijkste ontwikkeling is dat vele LED buizen momenteel in de bestaande armaturen passen. Sterker nog, de vervanging bij armaturen met starters is net zo makkelijk geworden als het vervangen van een kapotte lamp.
 • De 2de belangrijke ontwikkeling is de hogere lichtopbrengst. Zaten de oude LED Tubes op 80lm per Watt, tegenwoordig bieden we modellen die moeiteloos 130-140lm per Watt produceren. 1-op-1 vervangen wordt nu mogelijk.
 • Tenslotte de prijs: Omdat LED zich momenteel sterk ontwikkeld gaat de prijs naar beneden. Het wordt dus steeds interessanter om eens naar de LED alternatieven te gaan kijken.
 • De kleuren van LED lampen zijn enorm verbeterd de laatste jaren. Vroeger was het schraal, wit licht, nu bieden we ook warmere kleuren.

Wanneer is T5 TL de beste oplossing, de voordelen van T5 TL op een rijtje:

 • Goedkoper: De aanschafprijs is wel 40% lager dan die van LED-verlichting.
 • Uw lichtplan blijft hetzelfde: U hoeft geen ingewikkelde aanpassingen of tussenoplossingen te bedenken, want het aantal lampen blijft gelijk. Hingen er eerst 35 lampen in één ruimte dan blijven dit bij overgang naar T5 TL ook 35 lampen voor die specifieke ruimte. Dit is mogelijk, doordat de lichtopbrengst van T5 TL lampen beter is dan die van de oude T8 TL.
 • Gemakkelijke gewenning: U en uw medewerkers hoeven niet te wennen aan het nieuwe licht. Het is eenvoudigweg een verbeterde versie van het licht wat ze nu ervaren.
Mijn TL oplossing nu bestellen

Wanneer is LED de beste oplossing?

 • Nieuwbouw: Bij iedere nieuwbouw is het beter direct LED-verlichting toe te passen. U kunt dan direct de juiste draagconstructies (armaturen) voor de lampen aanschaffen en u bent voor jaren verzekerd van mooi licht.
 • Grootverbruiker: Verbruikt u flink veel elektriciteit per jaar dan bent u een grootverbruiker. Als maatstaaf wordt hier in Nederland een aansluitwaarde bedoeld, die hoger licht dan 3 x 80 Ampère. Een andere indicatie is dat de energierekening niet jaarlijks, maar maandelijks wordt betaald door een grootverbruiker. In dit geval is het voordelig om voor LED-verlichting te kiezen. Het stroomverbruik ligt hierbij namelijk ruim 30% lager dan dat van T5 TL (dat qua stroomverbruik ruim 60% lager ligt dan de oude T8 TL). Zo verdient u de aanschafkosten van LED-verlichting terug in uw verbruik. Ook een voordeel voor grootverbruikers is dat LED-verlichting minimaal 50.000 branduren probleemloos meegaat, terwijl T5 TL 30.000 probleemloze branduren kent.
 • Probleem installatie: Soms hangen lampen heel hoog aan het plafond of hangen deze op andere onhandig te bereiken plaatsen. In die situatie wilt u niet al te vaak hoogwerkers hoeven in te huren om alles te laten vervangen of repareren. Dan wenst u een lamp, die zo lang mogelijk probleemloos brandt. Daarvoor is LED-verlichting uitermate geschikt.
led versus tl verlichting

Led en TL verlichting met elkaar vergeleken

led of tl verlichting? Energievizier geeft u hiermee een duidelijk overzicht van return-on-investment. U kunt nu makkelijker bepalen welke situatie op u van toepassing is en welke keuze voor u de beste is. Bel of mail ons info@energievizier.nl voor een afspraak!

Kijk gerust in onze webshop voor geschikte producten voor uw bedrijf.

Twijfelt u? Neem contact op met een van onze adviseurs.