Wat is eigenlijk TL-verlichting?

Wat is t8 t5 tl verlichting? Wist u dat zo’n 80% van het kunstmatige licht in de wereld tl-verlichting is? Dat is gewoon ongelooflijk veel, maar die hoeveelheid is wel te verklaren. De tl-buis of tl-lamp, zoals deze “lichtgevende buis” in de volksmond genoemd wordt, geeft namelijk veel méér licht dan een gloeilamp. Daarnaast gaat een tl-buis 8 keer langer mee dan een gloeilamp. Dat laatste is uiteraard enorm duurzaam.

Wat is tl-verlichting?

Tl is een afkorting voor het Franse ‘tube luminescent’ en wordt ook wel een fluorescentielamp genoemd. Dit komt doordat het een lamp is die licht geeft door het oplichten een fluorescerende laag. Het oplichten verloopt onder invloed van ultraviolette straling (beter bekend als uv-straling). Deze ultraviolette straling wordt opgewekt door gasontlading in de lamp.

De werking binnenin de buis

Zet u de schakelaar aan dan brengt u intern nogal wat in een tl-buis teweeg. Deze handeling zet de volgende twee onderdelen in werking:

  • De starter: Hier begint alles. Dit onderdeel is gevuld met neongas dat weinig spanning nodig heeft om te ontsteken. Dan gaat er een kleine stroom lopen, die de geleiders opwarmt. Deze geleiders trekken hierdoor krom en raken elkaar op een gegeven moment. Vanaf dat moment begint in de rest van het circuit (de gesloten buis) een grote stroom te lopen.
  • De smoorpoel: Op het moment dat de grote stroom begint te lopen neemt de zogeheten smoorpoel het over. De geleiders worden nu verhit tot een niveau, waarop elektrisch geladen deeltjes (elektronen) kunnen ontsnappen uit het gloeidraadmateriaal. In de starter gebeurt nu even niets, waardoor deze binnenin afkoelt. Na korte tijd wordt dan de toevoer van stroom onderbroken. Dit brengt als het ware een schokeffect in stroomkring teweeg. Hierdoor daalt de stroom spontaan erg hard en stijgt de elektrische spanning tot wel 1000 Volt.. PATS.. ineens is dan de lamp ontstoken. De lamp "brandt" nu.

Vaak zien we met het blotte oog van het bovenstaande slechts dat de lichtsterkte in het begin niet optimaal is en dat het licht geleidelijk toeneemt tot volle sterkte.

 De werking aan de buitenkant van de buis

Voor het volledig benutten van al het licht dat een tl-lamp geeft is ook de draagconstructie (armatuur) van belang. Een gedeelte van het licht kan hierin namelijk verloren gaan. Draagconstructies (armaturen) met goede reflecterende eigenschappen beperken het verlies aanzienlijk. Bij aanschaf van uw product is het dus goed om hierop te letten.

Voor elke sfeer een andere kleur

Tl-verlichting wordt geleverd in diverse kleuren. Elke ruimte kan daardoor iets anders uitstralen. De vraag is dus: wat wilt u dat uw ruimte uitstraalt?

Aangeraden wordt als volgt bij:

  1. Horeca en publieke ruimtes: Gebruik dan de meest warme kleur tl-licht die er verkrijgbaar is. Dit staat gastvrij en geeft de ruimte een warme uitstraling (kleurcode: 827).
  1. Kantoren en winkels: Kies hier liever voor een warme witte tot neutrale kleur qua licht (kleurcode: 830). Hiermee heeft uw kantoor of winkel sfeer, maar is het voor werknemers en klanten niet te donker om te kijken.
  1. Werkplaatsen en showrooms: Hier wil je heel graag goed zien hoe iets eruit ziet. Voor dit overzicht zorgt een koele kleur qua licht (kleurcode: 840).
  1. Autospuiterijen/drukkerijen: Voor het goed beoordelen van kleuren is veel licht nodig. Daglicht is hiervoor ideaal (kleurcode: 865).

Deze kleurcodes, die hierboven tussenhaakjes staan, staan meestal als eerste cijfers aangegeven op de Tl-lamp.

Bekijk deze modellen in de shop

Of vraag direct een offerte aan.

Ja ik wil een offerte aanvragen!

Onze adviseurs zitten voor u klaar

Wat is t8 t5 tl verlichting De T8 vs. de T5

Van tl-lampen zijn verschillende typen te verkrijgen. De meest gangbare zijn de T8 (8/8 inch qua diameter) en de T5 (5/8 inch qua diameter). Naast het verschil in formaat is er een verschil in het gebruik van een starter bij de T8 en de elektronica.

  • Starter: Tl-lampen die voorzien zijn van een starter, zoals de T8, werken doorgaans op een lage frequentie. Dit kan een ‘knipperend’ effect geven wat soms hinder kan veroorzaken bij het kijken.
  • Elektronisch voorschakelapparaat (EVSA): Modernere T8-armaturen zijn voorzien van een elektronisch voorschakelapparaat. Deze stuurt de lamp op een hogere frequentie aan, waardoor het ‘knipperend’ effect van de lamp niet meer zichtbaar is.
  • Geen starter en elektronisch voorschakelapparaat: T5 lampen hebben beide niet. Dat scheelt stroom en het scheelt de vervanging van kapotte starters en voorschakelapparaten.

Mede door al dan niet een starter of elektronisch voorschakelapparaat verschillen de T8 en T5 van elkaar qua zuinigheid. Goede voorschakelapparaten, van bijvoorbeeld Osram of Philips, zijn voorzien van diverse technologieën. Die verbeteren het aansturen van de lamp. Hierdoor wordt een hogere lichtopbrengst (hoger rendement) behaald. Doordat de EVSA een beter rendement heeft zorgt dit voor een besparing van zo'n 15% vermogen ten opzichte van een variant met starter.

Cut-Off technologie

Cut-Off is een technologie die zorgt voor een extra energiebesparing, extra veiligheid en minder warmteontwikkeling. Dit komt bovenop de besparing die een T5-lamp zelf al oplevert. Als een T5-lamp aangaat, blijft er normaal gezien elektrische spanning op het elektronisch voorschakelapparaat staan. Dat is eigenlijk overbodig. De Cut-Off technologie kijkt eerst of de lamp optimaal brandt en sluit daarna alle overbodige elektrische spanning af.

Van T8 naar T5

Uit voorgaande informatie valt te lezen dat er veel energie bespaard kan worden als u besluit om een T8-lamp voor een T5-lamp te vervangen. Vervangen gaat echter niet 1-op-1. Dit komt doordat de T5-lamp korter is dan een T8-lamp en een andere aansturing behoeft. Met onze T5 adapter is dit wel te verhelpen en heeft u de zuinige T5-lampen hangen.

Hoe lang gaan tl-buizen doorgaans mee?

Factoren, zoals: de fabrikant van de lamp, het aantal schakelmomenten of de kwaliteit van de lamp (fabrikanten leveren diverse typen met een vaak verschillende levensduur), hebben invloed op de levensduur van een tl-lamp. Zo kan een standaard T8-lamp met een starter een levensduur van 10.000 uur hebben. Dat is al véél, maar een T5-lamp van goede kwaliteit haalt wel meer dan 60.000 branduren. Dit type tl-lamp hoeft dus helemaal niet vaak vervangen te worden en dat merkt u zeker in de portemonnee!

Flikkeren of de End of Life detection?

Gewoonlijk gaan tl-lampen ‘flikkeren’ als op zijn en toe zijn aan vervanging. Dit ‘flikkeren’, vergelijkbaar met steeds weer aan- en uitschakelen, vergt heel veel energie van de lamp. Hierdoor verbruikt een bijna kapotte gewone tl-lamp meer energie. Daarnaast is het knipperen nadelig voor de levensduur van het voorschakelapparaat. De End of Life Detection peilt voortdurend hoe het is met de levensduur van de lamp. Zodra de lamp het eind van z’n levensduur nadert, wordt deze direct uitgeschakeld. Zo wordt extra energie bespaard, geen schade toegebracht aan het eventuele voorschakelapparaat en biedt dit extra veiligheid.

 

Twijfelt u? Neem contact op met een van onze adviseurs.