Bewustwording voor Energie – hoe kan ik energie besparen?

Wat is energie eigenlijk? En hoe kan ik Energie besparen? Die vraag stelt de consument zich nog veel te weinig. Energievizier verwacht dat een stijgende energierekening effect zal hebben op de bewustwording en omgang met energie. 

Net als water is energie iets dat er altijd is. Het is gewoon en hoort bij het dagelijkse gebruik. De koelkast, de lampen, de cv-ketel, de televisie en wat te denken van je smartphone of tablet. Alles draait op stroom en verbruikt dus energie. Als het echter ineens ontbreekt, uitvalt of hapert dan slaan we steil achterover van verontwaardiging.  Hoe kan dit nou? Wat is dit? Nou kan ik niet eens meer ‘Wie is de Mol’ kijken vanavond… diepe zucht.. morgen de elektricien maar bellen.

hoe kan ik energie besparen?

Om de zoveel tijd valt er dan naast de rekening van deze elektricien ook een energiefactuur op de mat. Daar staat van alles en nog wat op. Zoals iets over verwarming, elektriciteit, kubieke meters gas, kilowatturen enzovoorts. Als consument is dat om gek van te worden, want het is zo complex en ondoorgrondelijk dat de gemiddelde huizenbezitter in Nederland zich hier echt niet te lang in wil verdiepen. Energiebesparing en duurzaamheid zijn dan ook modegevoelige woorden, want wie is daar nu echt daadwerkelijk mee bezig? Windmolens zijn te groot en te lelijk voor in de tuin. Ook zonnepanelen zitten niet zomaar op je dak. Eerst moet je je hiervoor grondig inlezen en dat is met de drukte van alle dag in de praktijk meestal iets dat uitgesteld wordt en naar de achtergrond verdwijnt. En we weten allemaal dat van uitstel meestal afstel komt.

Het enige dat glashelder is aan een energiefactuur, is de steeds stijgende prijs oftewel het totaalbedrag dat afgerekend dient te worden. De verwachting is dat dit de komende 10 jaar zeker alleen maar meer toe gaat nemen en dat de prijzen in een ‘stroomversnelling’ gaan stijgen. Oorzaken hiervan zijn onder meer de bodemdaling en aardbevingen in Loppersum, de wens om als Nederland onafhankelijk van instabiele (wereld)regio’s te zijn, alle discussies over gevolgen van opwarming van de aarde (de theorie ‘Inconvenient Truth’ van Al Gore), alle discussies over veiligheid bij kernenergie en de gestelde doelstellingen voor duurzame energieproductie (14% in 2020). Kortom: schaarste zal de prijs opdrijven.

De vraag blijft dan alsnog wel, wordt de energie voor u en mij ook daadwerkelijk duurder? Op zich natuurlijk wel, want de energierekening is een optelsom. Dit begint bij slechts 5 cent voor 1 KwH (genoeg om 50 mobiele telefoons mee op te laden). Daarna komen daar de transportkosten (het moet wel naar u toe gebracht worden), aansluitkosten en wel 1/3 aan belasting bovenop. Doordat het al bij een prijs van 5 cent begint kan iedereen wel aanvoelen dat daar niet veel rek in zit en dat deze prijs eerder zal stijgen dan dalen. Het positieve nieuws is dat het inzicht in de opbouw van je energierekening, die ik hier net heel simpel schetst, de ogen kan openen. Hoe meer je weet over energie, de vormen ervan en wat het doet hoe voordeliger dat is. Naast de energiebedrijven ligt de macht voor de prijs, namelijk vooral bij de consument zelf. Dat is goed en positief nieuws, want de bewustwording rondom het efficiënt inzetten van energie bespaart u zoveel. Laat u daarom goed informeren en adviseren. Als u eenmaal de meest passende oplossing voor uw situatie hebt zonder het verlies van enige comfort dan werkt het besparen van energie verslavend en wordt het leuk. Dringt uzelf namelijk het eigen energieverbruik terug dan komt dat 1 op 1 terug in de rekening. Zo blijven toekomstige rekeningen betaalbaar!

Onze adviseurs zitten voor u klaar!

De energie-experts van Energievizier.nl staan u graag te woord. Ze verdiepen zich in de ontwikkelingen op de energiemarkt en constateren trends. Via deze column informeren zij u over aanstaande veranderingen en hoe u hier het beste op kunt inspelen. Bij hen kunt u dan ook terecht met alle vragen over energie en de mogelijkheden tot besparen, die er zijn om voor uw persoonlijke situatie de geschiktste oplossing te bieden. Bel naar: 085-401 71 87