Uitgelicht!

Natuur en Milieu start grootste besparingsacties bedrijfsverlichting ooit

Utrecht, 13 november 2014
Bedrijven en kantoren laten jaarlijks € 725 miljoen op de plank liggen doordat ze hun onzuinige ouderwetse TL-lampen niet vervangen door zuinigere exemplaren. Zij stoten onnodig veel CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van bijna 1 miljoen auto’s. Daarom start Natuur & Milieu vandaag de actie Nederland kiest voor “nieuwlichtopdezaak” om bedrijfsverlichting energiezuiniger te maken. De uitdaging: 100.000 oude TL-lichtbakken vervangen door energiezuinigere lampen in één jaar tijd.
In Nederlandse bedrijfsgebouwen hangen naar schatting nog 25 miljoen ouderwetse TL-lichtbakken met gemiddeld twee lampen. Deze verlichting is eenvoudig te vervangen door de laatste generatie energiezuinige TL-lampen die 40% zuiniger zijn.
“We willen 100.000 lichtbakken vervangen. Dat scheelt elk jaar de CO2-uitstoot van 3.300 auto’s op de Nederlandse wegen en levert de deelnemers een besparing op van meer dan 2 miljoen euro per jaar,” zegt Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur& Milieu.

Kantoren, parkeergarages en ziekenhuizen
Vooral grote (overheids)kantoren, zorginstellingen en parkeergarages gebruiken veel licht. De besparingsmogelijkheden zijn enorm. De RAI verving 7500 lichtbakken,  bespaart nu jaarlijks € 150.000 en 1.000 ton CO2 en heeft de investering binnen 4 jaar terug verdiend. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu verdient de investering zelfs in 2,5 jaar terug. Een Nijmeegse parkeergarage, het Eindhovense stadhuis, het Haags Gemeentemuseum… ze pasten hun verlichting aan en besparen nu elk jaar tienduizenden euro’s.  Ook zorginstellingen kunnen hun  lichtrekening eenvoudig met bijna de helft terugbrengen.

Energieakkoord
Het aanpassen van alle verouderde bedrijfsverlichting levert 16 procent op van de totale energiebesparing die we voor 2020 in het Energieakkoord hebben afgesproken. Het is een eenvoudige maatregel met een groot effect. Bedrijven die de overstap van de ouderwetse TL-lampen naar de zuinige lampen maken verdienen hun investering al in twee tot drie jaar terug.
Tegelijkertijd komen ze hiermee tegemoet aan de Wet Milieubeheer, die bedrijven en instellingen verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. In het Energieakkoord is afgesproken deze wet beter te gaan handhaven. De vervanging van onzuinige TL-verlichting  is opgenomen in de zogeheten lijst van erkende maatregelen en valt dus onder verplichtingen van de Wet Milieubeheer.